tiistai 21. marraskuuta 2017

Tekstiilitaiteilua




Eteläisen tähtitaivaan pyyhe

Ostin Gambiasta, Albertin torilta, Banjulista mustan rantapyyhkeen, koska oma pyyhe jäi kotiin ja hotellista olisi saanut vain Pekingin? olympialaisten nimikkopyyhkeitä olympiarenkaineen ja kiinankielisine teksteineen. Muuten ihan hyvä pyyhe varmaankin, mutta väri oli räikeä punainen ja raidoitus vitivalkoinen. Epäilin, että ensimmäisen rantakäytön jälkeen ainakin valkea väri olisi muuttunut muuksi.

En sitä mustaa pyyhettä kuitenkaan tarvinnut, kun rantaelämä onneksi jäi vähäiseksi. Katselin pyyhettä kotona, eikä se oikein silmää miellyttänyt -oli kovin synkkä. Gambiassa olin käynyt pienessä Tanjin kylämuseossa ja ihaillut heidän kudonta- ja batiikkitöitään, myös värjäystekniikka oli kuvailtu yksityiskohtaisesti. Niinpä sitten aloin soveltaa.

Tuiki tuiki tähtönen

Aiheeksi valitsin tähtikuvion, koska mustalle taustalle se sopisi hyvin. Kuvio taas saisi olla horoskooppikuvio, siitähän voisi myös ennustaa tarvittaessa. Kaksosten tähtikuviosta ja - tarusta löytyy tietoa vähintään riittävästi, kuvio on sopivan mallinen pyyhkeeseen ja helposti tunnistettava. Päätähdet Castor ja Pollux ovat pohjoisen taivaan kirkkaimpien tähtien joukossa.

Ylllätysmomentti

Batiikkitekniikkaa harkitsin aluksi, mutta päädyin yksinkertaisuuden vuoksi kuitenkin valkaisutekniikkaan. Ennestään tiesin, että valkaisutekniikalla lopputulos on yllätyksellinen, todennäköisesti valkaistavat kohdat eivät olisi valkoisia, vaan jotain aivan muuta. Kokemusta tahattomasta valkaisutekniikasta oli tullut harmaasta lasketteluasusta, joka pesujen myötä muuttui vähitellen vaaleanpunaiseksi.

Kloriittia on jokaisessa kaupassa ja työkaluina toimisivat tiukka keinokuitusivellin ja injektioruisku. Aluksi ajattelin, että tähdet saisin tehtyä sitomalla kuminauhalla pyyhkeeseen pusseja, jotka sitten kastelisin kloriitissa mustan värin liuottamiseksi. Kokeilin vanhaan froteepyyhkeeseen ja kumma kyllä lopputulos ei ollut tähtimäinen vaan kehämäinen.

Antivärjäystä

Varsinainen työ eteni siten, että merkitsin pyyhkeeseen tähtien sijainnin maalarinteipin paloilla ja kun kuvio oli valmis irroitin teipinpalat yksi kerrallaan ja töpöttelin kloriittia merkittyyn paikkaan. Koska kuviossa on monen kokoluokan tähtiä, tarvitsin paperille piirretyn kaavion kuviosta, jotta tähtien suhteet tulisivat oikein. Tähtien väliset linjat tein ruiskuttamalla kloriitta ohuena suihkuna injektioruiskulla. Tähtikuvion merkin tein siveltimellä. Annoin kloriitin vaikuttaa viitisen minuuttia ja huuhdoin runsaalla vedellä. Linkosin pyyhkeen ja kuivasin rummussa.



Lopputulos on makuasia, mutta omasta mielestäni siitä tuli aika dramaattinen ja mustan alta paljastunut oranssi sopii hyvin työn luonteeseen. Joitakin pieniä roiskeita on siellä täällä, mutta ne vain lisäävät tähtitaivaan elävyyttä ja taiteellista vaikutelmaa. Kuva ei tee oikeutta työlle, jonka koko on n. 90 cm x 120 cm

Kuinka tätä tekniikkaa voisi kehittää? Injektioruisku saisi olla suurempi, minulla oli vain 100 ml:n ruisku ja joitakin tähtien välisiä linjoja vetäessa kloriitti loppui kesken. Muuta en muuttaisi.

Huomioitavaa

Kloriitin kanssa pitää olla tarkkana. Se ei ole hyväksi iholle ja silmätkin on syytä suojata. Kloriitti haurastuttaa esim.  villaa ja silkkiä, mutta keinokuitujen väreihin se ei kunnolla tehoa. Värjäysalustana olisi hyvä olla jokin imevä materiaali, esimerkiksi vanha matto. Antivärjäys kannattaa tehdä kylpyhuoneessa, tai ympäristö on suojattava hyvin. Hauskoja efektejä syntyy myös vaatteisiin, jos pisarakin kloriittia pääsee vähän aikaa vaikuttamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti