tiistai 7. marraskuuta 2017

Savolaiskarria

Siideri alkaa hiukoa jossain vaiheessa ja silloin alkaa tehdä mieli mausteista ruokaa.
Tällä kertaa päädyin curryyn, sehän on yleinimitys intialaistyyppisille kastikkeille. Niitä on tullut maisteltua siellä sun täällä ja ohjeitakin on netti pullollaan. Kun ruoanlaitto on kuitenkin taidetta, eikä monistamista kehittelin tämän curryn aurinkokuivatun tomaatin pohjalle, sillä silloin curryyn saa hapokkuutta ja umamia luontaisesti. Lisäksi soseutettu aurinkokuivattu tomaatti muistuttaa maultaan tamarinditahnaa, jota joissain curryissä käytetään, mutta jota pitäisi lähteä etsiskelemään erikoismyymälöista.

Siispä ainekset:

Lihaa puolisen kiloa suikaloituna mieltymysten mukaan: kanaa, porsasta, nautaa, lammasta. Vaalea liha kypsyy tummaa nopeammin.

Öljyyn säilöttyä aurinkokuivattua tomaatti 200g
Neljä valkosipulin kynttä
Juustokuminaa 2 tl
Neilikkaa 1/2 tl
Korianterin siemeniä 1 tl
Fenkolin siemeniä 1/2 tl
Kardemumman siemeniä 1/2 tl
Tuoreita chilin palkoja tulisuusmieltymysten mukaan 1-3 kpl
Kaksi sipulia
Mustapippuria 1/2 tl
Suolaa
Kasvislientä kuutiosta 1/2 l
(Savuaromia tai savuista grillikastiketta 2 rlk, vaihtoehtona 1 rlk hunajaa)

Kuumenna vajaa ruokalusikallinen ruokaöljyä kasarissa miedohkolla lämmöllä. Lisää silputtu chili ja anna kypsyä n minuutin ajan. Lisää jauhetut mausteet sekoitellen. Kypsennä 2 min. Mausteseos palaa helposti. Jos savu nousee on aloitettava alusta. Siirrä kypsennetty mausteseos syrjään ja lisää 1 rlk öljyä.

Silppua valkosipulinkynnet ja sipulit. Kypsennä silppua kolme minuutti varovasti. Älä anna ruskistua.

Laita tehosekoittimeen aurinkuivatut tomaatit ja vähän niiden öljyä, kypsä sipulisilppu, kypsä mausteseos sekä 1/2 tl suolaa. Jauha massaksi ja lisää kasvislientä siten että muodostuu löysähkö kastike. Tandoorityyppisen curryn ystävät lisäävät mausteisiin sekoitusvaiheessa vielä savuaromia tai savuista grillikastiketta 2 rlk. Laita kastike uuniin sopivassa padassa 150 asteeseen.

Ruskista liha vähäisessä öljyssä ja lisää curryn sekaan uuniin.

Anna hautua tunnin verran, Lisää tarvittaessa kasvislientä. Jos lisäsit grillikastiketta tai hunajaa, kastike saa tummahkon värin uunissa.

Valmista riisi. Käytä sellaista jasmiiniriisiä, jonka keittoaika on vähintään 15 min. Lisää keittovaiheessa riisiin 1/tl kurkumajauhetta ja hieman suolaa. Pikariiseissä ei ole makua.

Tarkista curryn maku. Yleensä juustokuminaa joutuu hieman lisäämään.

Curryn ja riisin kanssa maistuvat nan-leivät ja maustamaton jogurtti. Korianterin ystävät silppuavat curryn pinnalle tuoretta korianteria.

Siideri ei oikein sovi tähän ruokajuomaksi. Sensijaan esimerkiksi iisalmelainen IPA käy mainiosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti