sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

On saunoja ja saunoja

Takaisin Bangkokiin. Cerdaitours on kai valtiollinen bussiyhtiö, joka kuljettaa ihmisiä paikasta toiseen matalalla profiililla. Ei se netissä mainosta, eikä tyrkytä juuri sinulle sopivia vakuutuksia asenteella: Tämä on Thaimaa, mitä tahansa voi sattua, olemme valinneet juuri sinulle sopivan turvan hintaan ...Homma kuitenkin toimii ja ilmastointikin sopivasti. Niinpä sitten köröttelimme ensin  lava-autolla Tratiin ja Tratista Bangkokiin bussilla ja loput junakyydillä yhdeksisen tuntia kohtuullisen hyvissä voimissa.

Seuraavana päivänä tuntui sille, että lepo on paikallaan ja enimmäkseen vietimme aikaa Chao Praia-joen rannalla, mutta uima-altaan puolella. Tuli siinä  mieleen, että saunominen kuuluisi asiaan, kun nyt veden äärellä kesäkuussa ollaan. Saunakin löytyi: Helo-merkkinen näytti olevan ja itse sain lämpötilan ja kylpemisajan asettaa. Valitsin lämmöksi maksimin, 50 astetta ja ajaksi varovasti 20 minuuttia. Kömmin lauteille ja höyry alkoi virrata lattianrajasta tuhisten. Varsinaista kiuasta ei ollut, mutta oikein hyvät löylyt sain. Löylyttelyn jälkeen 30-asteinen ulkoilma ja altaan vesi tuntuivat suorastaan viileille, rentoutti.

Toisenlainen kylpykokemus tuli viitisen vuotta sitten Pai-nimisessä kylässä Pohjois-Thaimaassa. Olimme körötelleet sinne Chiang Maista custom-tyylisellä moottoripyörällä, jonka nimesin Pol Potiksi, koska sen käyntiääni oli verkkaisen potpottava. Pain läheltä löytyi kuumavesilähteitä, joiden lähelle ei autolla olisi päässyt, mutta Pol Pot vei meidät sinne kohtuudella. Maasta pulppuava vesi oli aika kuumaa: Kuorista päätellen joku aiempi vierailija oli keittänyt lähteessä kananmunia. Lähteestä laskeva puro liittyi hieman alempana viileämpään puroon ja siinä uintipaikka olikin. Kun viileämmän puron rantaa käveli myötävirtaan, löytyi kohta, jossa sekoittunut vesi oli kuumaa, muttei polttavaa. Näissä olosuhteissa suomalainen haaste oli valmis: Kuinka pitkälle ylävirtaan voisi pulikoida polttamatta itseään. Heinolan löylynlyömien saunomiskisojen lämpötiloihin en varmaan päässyt, mutta kylvystä noustuani, hikoilun vähetessä olo oli autuaan seesteinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti